Vinterbilleder

Så er der den vildeste billedspam af kaninerne her i december. Jeg håber, at det viser lidt om, hvordan de bor, når det er koldt. Jeg vil forklare lidt under de enkelte billeder.

Huse, der beskytter mod vind og regn

Kaninerne har 3 små huse (de brune, du ser på billedet nedenfor). De nægtede at bruge dem sidste år, men i år er de meget populære. Måske de bare skulle vænne sig til dem, ligesom fugle og fuglehuse?

Husene er standardhuse fra Zooplus. Vi har savet et ekstra hul i dem, for at sikre at kaninerne vil bruge dem. Kaniner er ikke så trygge ved huler/kasser, hvor der kun er én udgang/indgang, for så er de fanget, hvis et rovdyr sniger sig ind på dem. Det er rent instinktivt. Ulempen er, at hulen så ikke beskytter 100% mod blæst.

kaniner om vinteren

Jeg har puttet hø ind i kasserne, så de har noget at spise, når der ikke længere er nok med græs. Indtil videre har de ikke vist interessen for høet, og vi har alligevel d. 22 december i dag. Jeg har købt 20 kg. usprøjtet hø hos en mindre “bondemand”, jeg har fundet på gulogratis.dk. Det har kostet mig 15 kr. Der er mange derinde, som sælger frisk øko-hø til ingen penge. Tanken er selvfølgelig også, at kaninerne vil putte i høet, hvis de skulle fryse.

_MG_8073_1

Jeg fodrer også kaninerne inde i husene. Det er for at beskytte foderet mod regn. Måske er det også derfor, at de kan lide husene i år. De har fri adgang til fuldfoder her om vinteren.

De får stort set ikke kaninpiller forår til efterår, men her om vinteren vil jeg gerne have, at de bliver fedet lidt op og får alt det, de skal bruge. Derfor lægger jeg en bunke kaninpiller i hvert hus blandet med jordnødder og lidt solsikkefrø. Jordnødder og solsikkefrø har et højt fedtinhold, og frarådes derfor generelt til kaniner, men der er forskel på fritgående udekaniner og burkaniner/huskaniner.

Kaninhus

Lige her er det Pippi, der er inde i en af husene. Karl er en del ældre end de andre, og han sidder meget inde i det her hus og sover. Jeg fik problemer med at han blev en smule territorial og brummede når jeg stak hånden ind for at give ham mad. Det har dog hjulpet efter jeg er begyndt at putte mad i alle husene.

Til at begynde med gav jeg kun foder i lige netop dette hus,men så fik jeg en fornemmelse af, at det kun var ham, der fik foderet, fordi han aldrig forlod kassen. Og nok har han brug for mere sul på kroppen end de andre, meeen, lille Karl, man må lære at dele 😉 Så nu fodrer jeg i alle husene.

Kanin ved sit hus

De isolerede huse

Jeg har derudover to huse, der er isolerede. Det er den hvide kasse, der ses på billederne her. De kasser kan du læse mere om her: isoleringshuse til kaniner

De er ikke kønne, og de lyser meget op i haven, men til gengæld så er de jo isolerede :) Jeg vil ikke gå så meget i detaljer om dem her, da jeg har lavet et helt indlæg om dem. Men gode er de. Og det er Karls’ nye yndlingshuse.

_MG_8089_1

Kaninerne har gravet hule

Hurrah! Jeg elsker, når kaninerne får lov at udfolde sig efter deres natur. Jeg bliver så glad. Derfor har de også fået lov til at grave sig en hule, der er ca. 4 meter lang (vi er ikke helt sikre. Min kæreste har bygget en særlig Lego-vogn med lys og kamera, der skal ned og tjekke. Så får I et indlæg om hulen :) ).

Her er det Karl, der er ved at bese hulen. De har forladt den nu, så jeg er begyndt at fjerne jord fra græsplænen, så der kan begynde at se pænt ud igen. Det er egentlig kun Pippi, der bruger hulen nu, når hun leger. Så løber hun rundt i haven, ned i hulen, op igen, ned i hulen, op igen og så nogle runder rundt i haven. Det er også det eneste, hulen bliver brugt til. Men nu hvor jeg er begyndt at dække bedet lidt til, er det hele pludselig interessant igen.

kanin har gravet hule

kaninhule

Lidt tilfældige kaninbilleder

Karl, Pippi og My spiser sammen. Jeg har lige fyldt husene op med foder, men alligevel skal de selvfølgelig spise af præcis den samme lillebitte bunke foder, jeg lige smed til Karl.

sociale kaniner

kaniner

Kaniner om vinteren

My søger rundt efter føde selv. Selvom det ser noget vintertrist ud, så lever de stadig udelukkende af græsset. De får serveret varieret grønt fra køkkenhaven og rester fra vores aftensmad, men de rører det ikke. De foretrækker græsset. Vi har stadig blade på hindbær og brombær, som de også spiser. Men ellers er det stadig ren naturlig kaninkost. Og så selvfølgelig kaninfoderet, som de også spiser.

Kanin vinter

De har selvfølgelig også adgang til grene og bark, som er noget vilde kaniner lever af om vinteren. Vi har 5 nøddebuske i haven, som deres huse er placeret under. Jeg er så glad for de nøddebuske, og det samme er kaninerne. Jeg kan KUN anbefale alle at sætte en eller flere nøddebuske i haven. De vokser kraftigt og giver derfor masser af friske grene og blade til kaninerne fra forår til efterår. Fuglene elsker at sidde i dem, og har du egern i området, så vil de elske nødderne. Der er intet grimt at sige om nøddebuske.

kanin med hus

Pippi hopper i haven
kaniner i haven _MG_8085

Leave a Reply

Your email address will not be published.