Tørret hyben til kaniner

Så er det sensommer, og det betyder hyben. Tørret hyben er supersundt vitaminslik til kaniner, og går du i gang med at samle nu, kan du have slik til hele vinteren. Her er hjælp til hvordan du gør.

Hyben – det sunde kaninslik

Hyben har siden oldtiden været brugt som lægemiddel, blandt andet på grund af sit høje indhold af fibre og C-vitamin, men også i kraft af sin betændelseshæmmende virkning. Ud over sit høje indhold af C-vitamin indeholder hyben desuden bioflavonoider. Udover at booste immunforsvaret virker hyben også smertestillende.

Alt i alt, er der nogen grund til ikke at give lidt lækkert sundt hybenslik i ny og næ til dine kaniner?

Sådan laver du tørret hyben til kaniner

Hyben skal være faste og røde/mørke orange, når du plukker dem. Er de ikke det, så lad dem sidde til fuglene, som  har brug for dem for at komme igennem vinteren. Selv hvis du finder en rosenbusk med helt perfekte hyben, bør du lade halvdelen sidde til fuglene. De har mere brug for frugterne end dine kaniner har.

hyben-til-kaniner

Her er min høst. Den er temmelig ringe. September er normalt et meget godt tidspunkt at høste hyben på, men halvdelen af dem, der sad på buskene i haven var bløde, smattede og halvmugne. Desværre. Det er et større arbejde at lave hybensnack, så jeg vil ikke anbefale, at du nøjes med en halv skål som her – jeg har kun valgt at gøre det her, for at I kan se hvordan man laver hybensnack til kaniner.

hyben-ti-lkaniner2

Skær alle hyben midt over. Hvis du kan, så udhul dem med en teske og fjern frøene. Det er dog markant lettere, når hyben er blevet lidt tørre i ovnen at gøre det, så du kan også vente.

Jeg vil dog anbefale, at du forsøger. Jeg gjorde det ikke med denne høst, og da jeg kiggede ind i ovnen efter en halv time, lå der rigtig mange orme derinde og vred sig. De ligner frøene i hyben, så jeg havde ikke set dem. Det var ret makabert, og jeg er ikke fortaler for at pine orme i ovnen, så jeg kan kun anbefale, at du skyller dine hyben godt og forsøger at udhule dem bare lidt inden de kommer i ovnen. Det gør ikke noget, at de går i stykker.

hyben-til-kaniner3

Så er dine hyben klar til at komme i ovnen. Jo mere fyld, du har fjernet, jo kortere tid skal de have. Derfor kan det godt anbefales, at du tager dem ud af ovnen efter en halv time, hvor de er blevet lidt tørre og det er lettere at fjerne frøene. Så kan du lige tømme dem og så sætte dem tilbage i ovnen igen.

Hvis du ikke har tømt dem for frø, så skal de have 8 timer på 50 grader.

Har du fjernet frøene nogenlunde, så er 4 timer nok på 50 grader. Prøv lidt frem. De skal være helt tørre, så de ikke mugner i løbet af de næste par måneder.

Resultatet

Pippi og Charlie var heldige at få lov til at smagsteste resultatet, inden slikket bliver pakket væk. Mine hybenslik bestod til UG, tror jeg :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.