Planlægning af køkkenhaven

Det er januar, og så er det tid til at planlægge køkkenhaven. Jeg drømmer om at være selvforsynende med grønt til kaninerne, så de er små vitaminbomber. Så jeg er i gang med at planlægge. Læs med hvis du vil have lidt inspiration.

Mit problem med køkkenhaven i år er at vores hus er til salg. Så hvor jeg egentlig helst vil fokusere på vinterafgrøderne i år, så giver det jo ikke så meget mening, hvis vi ikke har adgang til haven om 6 måneder…Så jeg er nok nødt til at tænke i grønt, som kan høstes tidligt i år.

broccoli

Det har vi allerede af kaningrønt

Af krydderurter, som vi har, og som kaninerne spiser:
Rosmarin*
Salvie (ananassalvie er den foretrukne)
Timian*
Mynte i forskellige varianter
Citronmelisse
Lavendler
(* er kaninerne ikke så glade for, så plant dem mest for din egen skyld)

Derudover har vi:
Brombær
Hindbær
Jordbær (Vi har jordbær som bunddække flere steder i haven).

Brombær-, hindbær- og jordbærblade er rigtig sunde for kaniner. Krydderurter virker immunboostende, så de får også deres sundhedsboost derfra.

Jeg har sået kørvel (skal have frost, så har du ikke sået dem endnu, så skal du ud og gøre det!) i efteråret, og jeg håber, at de kommer op her og dér.kørvel

Det skal vi have

Vi kommer ikke til at blive selvforsynende i år, desværre, så jeg starter bare let op. En god rodfrugt ville være jordskokker, som har fine blomster, og som er superlette at dyrke. Men det er jo en vinterafgrøde, så det bliver ikke i år.

Det her er det, der skal sås her til foråret:

Spinat  (kan sås allerede i april. Den kommer hurtigt op)
Rucola (er meget let at dyrke)
Broccoli (skal såes med 2 ugers mellemrum fra maj)
Basilikum (1-årig krydderurt, så her er jeg nødt til at så hvert år)

Gulerødder er så billige at købe hos landmanden (10 kg for 20 kr), at det gider jeg ikke bruge plads på. Jeg har tidligere sået sødskærm i haven, og det blev spist lige så hurtigt som det kom op, men jeg tror, at jeg vil prøve igen i år. Dog vil jeg plante dem mere afskærmet, så det er mig, der bestemmer, hvornår kaninerne kan spise dem.

Der er en god guide til den lille køkkenhave her: www.planteriget.dk/arstiden-i-haven/masser-af-gr%C3%B8nsager-pa-et-lille-areal

Har du planlagt en køkkenhave til kaninerne i år?

Leave a Reply

Your email address will not be published.