Kaninsikring af haven

Det, jeg bliver spurgt oftest om, er kaninsikring af haven. Og det er lige gået op for mig, at jeg slet ikke har noget decideret indlæg om kaninsikring. Det er vist på tide!

Okay, det er slet ikke svært at kaninsikre en have. Overhovedet. Vores kaniner har gået ude i haven i 3 år, og vi har da haft flugtforsøg, men det var i begyndelsen. Så snart vi fandt ud af, hvor og hvordan, så kunne vi lynhurtigt løse problemet.

Hegn til haven

Vi har ikke nogen hæk omkring vores have (kun en meget sølle hæk, som ikke er tæt nok til at den har nogen betydning), så derfor har vi sat pileflethegn op om hele haven. Godt nok har jeg ikke oplevet det, men jeg kan forestille mig, at en ivrig kanin hurtigt kan få bidt sig igennem et pileflethegn, så derfor har jeg hele vejen rundt langs bunden af hegnet sat hønsenet. Jeg har købt en alm. rulle og klippet den midt over, så selve hønsenethegnet nok kun er 20-30 cm. højt. Det er sat fast med hæftepistol (koster ingenting i Silvan).

Der er sat pileflet hele vejen rundt om haven.

Der er sat pileflet hele vejen rundt om haven.

Jeg har hæftet hønsehegnet fast til hegnsstolperne, og der hvor det er bulet lidt ud, der har jeg hæftet dem fast til det enkelte pilstykke. Det har ikke været noget særligt stort projekt. Det koster selvfølgelig lidt at hegne en hel baghave ind, men det er som sagt kun nødvendigt hvis du ikke har hæk. Vi har valgt pileflethegn, fordi vi ikke gider at naboerne kigger ind, men du kan jo vælge hvad du vil.

hegn3

Har du hæk, så er du lidt heldigere. Her kan du nøjes med kun at sætte hønsenet. 50 cm er rigeligt, for hækken er jo tyk, og en kanin hopper ikke bare sådan lige ind i hæk. Hvis du er bekymret for naboens hunde, så vælg et højere hegn. Hønsenet fås i mange højder.

Skal der noget i bunden?

Her har det ikke været et problem at kaninerne har gravet sig ud. Det første år havde vi to flugtforsøg, hvor kaninerne gravede sig ud. De to steder er der nu ikke længere mulighed for at grave. Det ene var i et hjørne under et kaninhus (vi flyttede kaninhuset, og problemet forsvandt), og det andet sted er ved vores ene havelåge. Her har jeg gravet mursten ned under lågen, da de ikke er så strategiske, at de graver et stykke fra. De graver lige præcis dér hvor de vil ud.  Så det har ikke krævet særlig meget. Hvis der vokser græs, så graver de jo heller ikke. Kaninerne graver i jord.

Når der har været flugtforsøg, skal jeg lige tilføje, at selvom vi har 3 kaniner, der hjælpes ad, så er det jo ikke noget, der sker i løbet af nogle minutter eller nogle timer. Der er tid til at gå ud og stoppe det.

Kaninsikring med mursten. I det her hjørne har kaninerne et par gange gravet sig ud. Jeg har sat mursten ned og siden har de ikke forsøgt.

Kaninsikring med mursten. I det her hjørne har kaninerne et par gange forsøgt at grave sig ud. Jeg har sat mursten ned og siden har de ikke forsøgt.

 

Når Pippi stikker af

Pippi er vores udbryderdronning. Hun elsker eventyr og hun er meget nysgerrig. Vi har desværre nogle gange glemt at lukke lågen efter os, og så er hun stukket af. På et tidspunkt lærte hun også at åbne lågen, så vi nu har et lille hegn foran lågen, et spyd i lågen + en mursten foran. Det er snart 1 år siden, at der har været noget flugtforsøg, selvom hun nogle gange løber hen til lågen for lige at tjekke.

Et lille hegn forebygger at Pippi åbner lågen.

Et lille hegn forebygger at Pippi åbner lågen.

Nu er det ikke sådan, at vi går i panik, hvis Pippi stikker af, selvom det er møgirriterende og noget, vi gør meget for at undgå. Der er heldigvis ikke nabohunde. Pippi løber ud på fortorvet og ind til naboen. Herefter spiser hun lidt af deres blomster (og naboen råber af os), og så sætter hun sig hen til hegnet på naboens side og forsøger at komme ind i haven igen. Oftest udvikler det sig til lidt panik fra hendes side af, når hun opdager, at hun ikke kan komme ind igen. Tidligere har det været et helvede, men så fandt vi ud af, at vi blot skal skrue 3 hegnsfag af og trække os tilbage. Så hopper hun ind med det samme. Så det er ikke så slemt, når hun stikker af, fordi at vi ved, at hun med det samme søger hen til hegnet, og vi ved hvad vi skal gøre. Det mest stressende er den råbende nabo…

Pippi har heldigvis ikke været på langfart i meget lang tid, for nu har vi luret alle hendes tricks.

Jamen er det bare så let?

Ja. Kaniner er byttedyr. De er ikke strejfere, som hunde. De vil gerne være i deres trygge, vante omgivelser, hvor de ved, hvor de kan gemme sig, hvis der kommer en fjende. Hvis en kanin bliver væk, så er det fordi, at den er blevet skræmt af noget, og den er kommet for langt væk hjemmefra, eller den ikke kan komme ind i haven igen. Jeg kan se på Pippi, at hun bittert fortryder det, når hun er stukket af. Hun vil hjem med det samme, men på grund af vores hegn, så er hun nødt til at løbe ind igen præcis samme sted, og det har hun ikke fundet ud af endnu.

Rovdyrssikring

Èn ting er at holde kaninerne inde, noget andet er at holde rovdyr ude. Vi bor i byen, og derfor er det ikke noget, jeg heldigvis har så meget erfaring med. Da jeg var barn, havde vi fritgående kaniner i baghaven, mens min mor holdt rævene til i forhaven ved at fodre dem. Vi boede ca. 200 meter fra en skov, hvor rævene kom fra om natten. Jeg ved ikke lige hvad mine forældre har tænkt, men rævene rørte aldrig vores kaniner eller katte. Når jeg nævner det, er det kun for at sige, at man også kan bekymre sig for meget om rovdyr.

Personligt har jeg det sådan, at jeg vil hellere have, at mine kaniner render frit og kan stikke af, hvis der kommer et rovdyr end at de er fanget i et bur. Der er vist ikke noget mere eller mindre korrekt her, andet end en personlig holdning.

Jeg har lavet et indlæg om rovdyr, fordi jeg for min egen skyld undersøgte hvad jeg skulle være opmærksom på her i Odense. Jeg kan ikke give nogen gode råd omkring rovdyrssikring, da selv folk med sikre hønsehuse mister deres høns i ny og næ. Så skal du være sikker, så skal du ud i elektrisk hegn og fintmasket hegn. Det her er hvordan jeg håndterer at have fritgående kaniner, og det er en personlig holdning.

18 thoughts on “Kaninsikring af haven

 1. Jacob K. L. on

  Hej Ursula

  Jeg går selv og overvejer mulighederne for at sætte vores kælekanin “fri” i haven … især fordi vi er flyttet på landet, komplet med harer, fasaner og ræve i for- og baghaven.

  Jeg har overvejet at samle 2-3 kaninbure fra Harald Nyborg, der er sikret med net på alle 6 sider. Jeg ved simpelthen ikke om jeg tør nøjes med et solidt hegn på 4 sider der er ca 50-80 cm højt med mange kvadratmeter selvom kaninen ville nyde det. Selvfølgelig skal der være et hus, til natten og til læ.

  Har du nogle gode ideer til en stor indhejning, som både kaniner og resten af familien kan føle sig tryg ved?

 2. Kaninsnak on

  Det kommer jo lidt an på, hvor “cool” I er ift. hvor meget, I vil sikre haven. Vi er flyttet til en midlertidig bolig i Nyborg, hvor kaninerne nu kun har 130 m2. Fordi det er midlertidigt, så har vi ikke sat et ordentligt hegn, men bare sat hønsenet rundt på 60 cm i højden. Det har den ene af kaninerne forceret op til flere gange, så vi har måtte sætte yderligere hegn på 80 cm rundt om. De to andre hopper ikke over 60 cm, så det har været mere end rigeligt for dem. Det kommer jo meget an på den enkelte kanin. Vi har også ræve, faser og hjorte lige her. Når vi flytter i eget hus igen, så skal der sættes rigtigt hegn. Det vil sige, mindst 150 cm i højden og som ikke bare består af hønsenet, og det er så jeg kan tage på ferie uden at bekymre mig om, at hun har fundet et smuthul og er stukket af. Og mit bedste råd, som jeg har benyttet mig af nu begge steder: gør det let at fjerne hegnsfagene. I vores gamle have havde vi pileflethegn, hvor man kunne skrue et hegnsfag af, hvor som helst, hvis det var nødvendigt, mens vi i det nye sted virkelig har gjort alt for at sikre hegnet ved at flette ståltråde rundt, grave hegnet ned i jorden osv, men det gør, at da vores kanin stak af første gang, så kunne vi simpelthen ikke få hende ind igen. Hun er ikke tam, så det er et spørgsmål om at hun selv skal hoppe ind igen, og det klarede vi det sidste sted ved bare at skrue et hegnsfag ned, men her har vi måtte klippe trådhegnet op to steder, så vi kan lave et stort hul til hende, når hun er hoppet ud. Så sørg for backup-planer – medmindre jeres kanin altså er tam nok til at komme, når I kalder.

  Kasser er gode for kaninen, og helst de termokasser, man kan købe i byggemarkederne. Dem kan I nok godt købe året rundt. Forresten, I bor have to kaniner. Kaniner er jo meget sociale dyr, og særligt hvis jeres kanin går ude, så bør den have en ven. Det er utrygt for en kanin at være alene udenfor og den har brug for tæt kontakt til andre. Så to kaniner fri haven, det vil være luksus :)

 3. Ea on

  Hej vi står og skal lave 23m2 kaninbur ude til hel års kaniner vi tænkte at vi ville grave heler området op i ca 1,5m dybet og fore med net meen kan vi gøre det på en anden måde, som ikke tager livet af min mand?;0) vi bor til leje så de må ikke slippe ud under nogen omstændigheder og vil vil gerne de skal kunne bruge haven med gras osv:0)

 4. Kaninsnak on

  Vi er fornyligt flyttet og bor også til leje. Kaninerne har derfor fået 130 m2 indhegning, i stedet for hele haven, hvilket havde været noget lettere, men også meget dyrere. Vi har sat trådhegn op i 1 meter højde hele vejen rundt og stukket en kant med skovlen på ca 15 cm, så hegnet kunne komme lidt ned, så det sidder godt fast. Det forhindrer kaninerne i at klemme sig ud under hegnet. Derefter satte vi kyllingenet hele vejen rundt, som blev flettet ind i det andet hegn med ståltråd. Kyllingenettet blev bøjet, så ca. 30 cm. ligger på jorden, hvor det er naglet fast med pløkker. Kyllingenettet er ekstra sikring, fordi de – opdagede vi – sagtens kan klemme sig ud af de små huller i det andet hegn. Ved ikke om den forklaring gav mening? De har i to hjørner forsøgt at grave sig ud under kyllingenettet, hvor vi nu bare har lagt en flise henover. Det har stoppet forsøget.

 5. Ea on

  Det giver go mening meen nu har vi 2 rigtig gode projekt ledere der elsker at grave og tror desværre ikke dette holder dem inde mere end en halv dag( det tager det dem og grave kæmpe gang og hule) hvis vi graver en rande langs hegnet der er 1m dyb og kommer hegn eller hønse net i? Tror du så de gider grave under og ud?

 6. Kaninsnak on

  1 meter dyb vil være nok. Hvis de graver langt fra indhegningen, vil deres gang dog ligge mere end 1 meter under jorden. Men graver de virkelig så meget? Mine har også fået lov at grave huller og gange i haven, og de har ikke været mere end 6 meter lange, og de har ikke brugt dem til at grave sig ud med, men snarere bare for fornøjelsens skyld. Vær opmærksom på, at med tiden så vil hønsenet opløses i jorden. Formentlig ikke på kun 1-2 år, men skal I bo der i mange år, så er den ikke 100% sikker. 28m2 er jo ikke et superstort område, så I kan også lige grave 20 cm jord af over det hele, ligge hønsenet og så smide jorden på. Det vil være det mindste arbejde. Ulempen er, at der så ikke vil være græs i indhegningen, og det nysåede vil have svært ved at komme op, når kaninerne er i indhegningen.

 7. ea on

  de er de rene grave maskiner lige pt har de et ude bur(fra harald nyborg) til at løbe i om dagen, og der er 20 cm ned med net under og alt jorden skal skovles i når de kommer ind! og de forsøger alt for at kommer under hegnet. vi er blevet enige om at sætte net på nogle hegns sektioner og grave dem 1m ned i jorden hele vejen rundt, og så skal det være 180cmhøjt da dte re maxhøjde i vores bolig forening og så laver v plante kasser(som trappe) så de kan hoppe og spise alle de kanin planter vi sætter til dem. For der er ingen grund til at de er ude hvis ikke de kan grave og gøre hvad kaniner gør. vi satser på at graver de ud under hegnet 1m nede så graver de ikek op igen? alle de kaniner vi har haft har været flugt dronninger der har styrret tropperne med hård hånd, den ene gravede enda alle 10 kaniner ud flere gange!;O)

 8. Kaninsnak on

  Dejligt at I vil lade dem grave :) Der er alt for mange, som ikke vil lade kaniner være kaniner. Det lyder som en god indhegning. Gad godt se billeder af det. Mine gravede sig ikke op af deres hule, men de er heller ikke gravemaskiner som dine. Men jeg har skam en flugtdronning alligevel 😉 Og det er sjovt at se, hvordan de samarbejder om deres flugt.

 9. ea on

  Ja selvfølgelig, her hjemme er det største delen af formålet med de skal ud;O) meen nu flyder hele haven med bygge materialer, da vi har 3 små børn kan vi kun lave lidt hver weekend. Så foråbenligt kan 2 voksne og 6 små komme ud til vi skal levere ungerne tilbage til dyrenes beskyttelse ( 2min bliver her;O)) vil gerne lægge nogle billeder op når vi er færdige men ved ikek lige hvordan vi gør det.

 10. Dorte on

  Hej Ursula,
  Jeg vil lukke mine kaniner ud i en del af haven til sommer (det er ikke muligt at lukke dem ud i hele haven), og ville egentlig gerne tage imod tilbudet om at komme og se din have for at få lidt inspiration og et par tips. Men jeg kan se, at du skriver, at du nu bor midlertidigt i Nyborg, så den mulighed findes måske ikke længere?
  Mvh. Dorte

 11. Kaninsnak on

  Hej Dorte, vi solgte vores hus med den kaninvenlige have sidste maj og flyttede så midlertidigt til Nyborg. Nu har vi lige netop købt hus i Odense igen og skal til at starte helt forfra med haven. Det er et rent kanvas med bar græsplæne lige nu, så der er ikke så meget inspiration at hente. Ellers var du meget velkommen :) Men jeg vil meget gerne give dig gode ideer, hvis du vil fortælle lidt om dine tanker om haven. Eftersom du ikke vil have dem i hele haven, så skal du jo ikke tænke så meget over at plante stauder, som kaninerne ikke spiser, da du har et område, der allerede vil være i fred – så det vigtigste nu er jo bare at plante noget, som kaninerne kan lide.

  Jeg har vist nævnt det mange gange, men en hasselnøddebusk er altså virkelig uundværlig. De vokser meget hurtigt, hvilket gør, at du kan beskære den uden at den tager skade, og det gør, at der hele tiden er friske grene til kaninerne. Derudover så danner der sig en form for hule i nogle af dem, når de bliver ældre, som især mine kaniner har elsket at gemme sig indeni. Der skal selvfølgelig også være højt græs i kaninernes område – hvis du har mos, så er det her i maj, at det er lettest at fjerne mossen (når det bliver gulligt). Mine elsker lavendel, men du skal sørge for at sætte en meget stor busk, da en lille lavendel aldrig får en chance. Lavendel er sunde. Hvis du sætter spansk kørvel lige lidt uden for indhegningen til kaninerne, vil det være et stort hit. Det smager som slik, så det skal stå så de kan spise det, men ikke så de fuldstændig kan plyndre planten på 5 sekunder. Sæt også gerne grønkål, salat osv. Derudover er det vigtigt med nogle små træstuber hist og her, da en del kaniner gerne vil op og sidde. Det samme gælder for små kasser, de kan hoppe ind i.

  Vi har fornyligt lavet nogle små trekantede huler, de kan løbe igennem og søge læ i. Jeg har ikke fået lagt billeder op, men de er meget lette at lave. Kaniner kan godt lide at sove midt i solen, når det ikke er alt for varmt, så sørg for at der er nogle steder til dette. Og selvfølgelig også nogle steder hvor de kan søge skjul for solen, når det er varmt, og læ for regnen. Et sted, hvor de kan grave, vil være fint.

 12. Anna on

  Hej Ursula
  Jeg kan se du bor i Odense, hvilket jeg også gør.
  Jeg tænkte om du kunne anbefale nogle kanin kyndige dyrlæger i området? Og om der måske ligefrem er nogle, du vil fraråde at bruge til kaniner?
  Jeg havde desværre ikke sådan en god oplevelse, sidst jeg var til dyrlægen med min kanin. Så det kunne være dejligt med en anbefaling.
  Hilsen Anna

 13. Kaninsnak on

  Hej Anna. Det er svært med dyrlæger. De har gode og dårlige dage, som os andre, på arbejdet, så en kaninejer kan have en god oplevelse og næste dag har en anden kaninejer en dårlig oplevelse, og er det så en god eller dårlig dyrlæge? Jeg bruger Skibhus Dyreklinik (og jeg bor i den helt anden ende af byen). Jeg har haft en rigtig dårlig oplevelse dér, som gjorde at jeg bar nag i lang tid da jeg mistede en kanin til fejlbehandling, men jeg er vendt tilbage alligevel og er faktisk glad for Hanne og Jens (det er primært Hanne, der står for kaninerne). Hanne har især gjort en stor indsats for en af de kaniner, jeg fik ind i vinters, i meget dårlig stand, som jeg er meget taknemmelig for. Jeg har dyrlæger, jeg ikke vil bruge i Odense – endda også nogle, jeg kan se, andre anbefaler ihærdigt til kaniner – på grund af rigtig dårlige oplevelser, men jeg vil nødig hænge dem ud på nettet.

 14. Anna Terkildsen on

  Hej igen.
  Tak for det fine svar.
  Ja det er svært med dyrlæger. Den jeg var ved sidst, var også en jeg havde set anbefalet til kaniner. Så måske var det bare mig, som havde en dårlig oplevelse der.
  Jeg har også haft kig på Skibhus Dyreklinik, så tror jeg vil prøve den næste gang.
  Og tak for interessant læsning. Var slet ikke klar over, at det kunne lade sig gøre at have kaniner fritgående i haven på denne måde.
  Hilsen Anna

 15. Dorte on

  Hej igen,
  Tak for svaret. I første omgang er jeg mere optaget af indhegning og den slags. Jeg troede, at jeg kunne nøjes med et lidt lavere hegn af æstetiske hensyn (da det er en meget aflang have, bliver et højt hegn hurtigt meget dominerende og koster udsigt). Men nu har jeg lige snakket med en hønseejer nogle hundrede meter væk, som har mistet tre høns trods et mellemhøjt hegn. Hvad er din erfaring? Jeg overvejer at have en høj indhegning, hvor de kommer ind om natten og så lade dem komme ud i en større indhegning i alm. havestakithøjde om dagen. Hvad tænker du? Hvor høj bør indhegningen være? Bør en eventuel natteindhegning være overdækket? Og tror du, at det er nødvendigt at grave hegnet langt ned på de sider, hvor der er fliser på ydersiden?
  Mvh. Dorte

 16. Kaninsnak on

  Jeg tror, at det er næsten umuligt at sikre sig mod ræve. Jeg kan dog se, at nogle skriver, at hvis du bruger elhegn, så behøver hegnet ikke være særlig højt for at sikre mod ræve, men ellers skal det være over 2 meter højt og være finmasket. Vi har aldrig haft problemer med rovdyr. Endda heller ikke i Nyborg, hvor der gik ræve lige uden for haven, og hegnet ikke var mere end 1 meter højt, så mine erfaringer på det område er ikke så stort. Jeg plejer dog at læse på hønsefora om rovdyrssikring, da høns i høj grad tages af diverse rovdyr, så ejerne ved derfor meget om rovdyrssikring, som kan kan kopieres. Når der nu er ræv i dit område, som også tager naboens høns, så ville jeg være på vagt, selvom ræve foretrækker høns fremfor kaniner. Det bedste vil være, hvis du kan tage kaninerne ind om natten, men ellers lyder dit forslag om en natindhegning og en dagindhegning som en god idé. En overdækket natindhegning vil absolut være bedst, men gør den så sikker, at kaninerne ikke bare fanges med ræven, så de ikke har en chance. Prøv at se her i forhold til bunden i deres natteindhegning: http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=9212.0

 17. Kamilla on

  Hej. Vi snakker om at indhegne vores have og lave den kaninvenlig. Er det muligt at komme og se din have i Odense? Hilsen Kamilla

 18. Kaninsnak on

  Hej. Det må I da gerne. Den er dog ikke så spændende lige nu, så det kan være svært at se med buske osv. men det giver da et lille billede af hvordan man kan gøre. Send en mail til info@kaninkongen.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published.