Kaniner og frost

Kan kaniner tåle frost? Ja og nej…og både og. Det kommer helt an på under hvilke forhold, din kanin lever i haven.

Det er koldt derude lige nu! Nogle af nætterne har vi haft -10 grader, og de fleste af dagene har det også været frostgrader og endda med en chill faktor på -12. Brrr. Dét er koldt!

Så kan kaniner tåle frost? Faktum er, at kaniner foretrækker at have det koldt frem for varmt, og når vi andre fryser, så har kaninerne deres tykke varme pels, som gør, at de ikke ænser kulden – det kræver selvfølgelig, at din kanin har været udekanin siden efteråret og derfor har haft tid til at gro sig en tyk vinterpels. Men det er ikke sådan, at frost ikke kan være farligt for kaniner. Det kommer nemlig helt an på, hvordan din kanin lever.

Fritgående kaniner og frost

Mine kaniner er fritgående og de går flere sammen. Den store have betyder, at hvis de fryser, så kan de løbe rundt i fuld fart og få gang i blodomløbet på den måde. De kan derfor gøre noget ved kulden. Noget andet, som de også kan gøre, er at varme sig op af hinanden. Jeg har 4 kaniner, som kan søge varme i hinanden, når det blæser eller bliver for koldt. Og det gør de også engang imellem. Nu er kaniner jo sociale, så selv når det ikke er koldt, sidder de også tæt sammen, men nu hvor det er koldt, får de mere end social stimuli ud af det.

kanin i frost_600

Derudover har mine kaniner adgang til kasser rundt omkring i haven. Kasserne er isolerede og fyldt med hø. På trods af at vi har oplevet minus-grader både om natten og om dagen, så benytter mine kaniner sig faktisk ikke af kasserne. De kan godt en sjælden gang gå derind for at spise lidt hø, men de fryser faktisk ikke nok til at søge læ. Hvis det går hen og bliver rigtig koldt, så er jeg ikke i tvivl om at de vil bruge kasserne. Indtil videre har det ikke været nødvendigt. Det er en effektiv vinterpels, de har fået sig.

kaniner i frostvejr

Som enhver anden kaninejer så bliver jeg i tvivl nogle gange og har brug for at sparre med andre og få deres input. Selvom jeg godt kan se, at mine kaniner ikke ser kolde ud, så er jeg alligevel pylret. Det er jo første år, at kaninerne bor ude. Så jeg har kontaktet amerikanske biologer med speciale i kaniner, og jeg har kontaktet erfarne udekaninejere i Danmark. Samme svar: kan kaninerne løbe rundt, er de flere og har de kasser at søge læ i, så er frostgrader og chill factor ikke noget problem. Det bekræfter mine egne kaniner jo også.

Kaniner i bur og frost

Har du en kanin i et bur i haven, så er det ikke sikkert, at den kan tåle frostgraderne til gengæld. Måske er buret lidt fugtigt og utæt, og når kulden og vinden sætter ind, så er det desværre en rigtig dårlig kombination, der kan slå din kanin ihjel.

Hvis buret er et almindeligt standardbur fra dyrehandleren, vil din kanin heller ikke kunne løbe rundt og sætte gang i blodomløbet, hvis den fryser. Er din udekanin tilmed enekanin, så må du ikke lade den sidde ude i frostgraderne. Kaniner er sociale dyr og bør ikke holdes alene, men endnu værre er det om vinteren, hvor den ikke kan søge varme fra en artsfælle.

Du er derfor nødt til enten at tage din kanin ind og lade den være i et koldt rum (endelig ikke for varmt, så den taber vinterpelsen!), eller anskaffe dig nogle varmedunke, som du holder lune hele tiden. Du kan også købe overdækning til kaninburet – og så vil det naturligvis være en rigtig god idé at købe et ordentligt bur til din kanin. Du kan få inspiration på www.kaninhaandbogen.dk

Snugglesafe er en varmedunk, der kan holde sig i 10 timer. Oplagt til udekaniner.

Snugglesafe er en varmedunk, der kan holde sig i 10 timer. Oplagt til udekaniner.

Det er derfor ikke så enkelt at svare på om kaniner kan tåle frost. Fritgående kaniner som går i en gruppe og som kan søge læ kan sagtens tåle frost. Ensomme burkaniner kan ikke nødvendigvis, og slet ikke, hvis de ikke står i læ. Ældre kaniner med gigt skal også ind.

Det er også vigtigt at være opmærksom på hvor tyk en vinterpels, din kanin har. Jeg har som nævnt 4 udekaniner, men jeg har her i denne uge, hvor der har været chill factor på -12 valgt at tage den yngste kanin ind. Hans vinterpels er nemlig ikke nær så tyk som de andres. Han er dog kommet ud igen, nu da blæsten har lagt sig, da han blev passiv af at være alene indenfor.

Overlevelsespakken til udekaniner i frostvejr

Om sommeren behøver du ikke give dine fritgående kaniner vand, da de får dækket deresvæskebehovet gennem frisk græs. Om vinteren er det dog noget andet. Her skal de have vandholdige grøntsager eller have en skål vand stående. Når det er frostvejr, så er du simpelthen nødt til at skifte vandet flere gange om dagen.

Har du en eller flere kaniner udenfor så er dette nogle rigtig gode ting at investere i:

Snugglesafe

Snugglesafe er en varmedunk, du putter i mikroovnen i 3-5 min., hvorefter den kan holde sig lun i ca. 10 timer. Den er beklædt med fleece, så kaninen ikke brænder sig på den. Jeg lægger mine varmedunkt rundt omkring i haven. Har du burkanin kan du også lægge den ind i buret til din kanin. Bare sørg for, at din kanin kan trække sig væk fra varmedunken, hvis den er for varm.

Snugglesafe koster 160 kr og købes på Amazon.co.uk eller på Zooplus.dk

Dække til kaninburet

Du kan købe dække til kaninburet i alle størrelser og former. Amazon.co.uk fører dem til næsten ingen penge og de holder både kulde og regn ude. Sørg naturligvis for, at det pågældende dækken ikke holder fugt inde i buret – og at din kanin stadig kan få frisk luft.  Dette isolerende dækken koster 300 kr.  Købes på Amazon.co.uk. Zooplus.dk har også et enkelt overtræk til bure.

 

 Cover til vandflasker

Der går ikke mange minutter før kaninens vand er frosset til is, når det er frostvejr. Eftersom din kanin ikke har adgang til frisk græs, så er det vigtigt, at du sørger for at den har adgang til vand.

Sæt covers på vandflaskerne – og sørg for at tuden er af plastik eller af ikke frysbar materiale! Ellers kan den fryse sig fast, så kaninen ikke kan få vand ud. 5 styk koster 40 kr og købes på Amazon.co.uk.

 

8 thoughts on “Kaniner og frost

 1. Mathilde on

  Hejsa. Jeg har en enekanin, der har boet i et stort lege hus i over et år ude i haven. Den har en kæmpe vinterpels, og den har de fleste gange hvor det har været op til -3 grader har der ikke været noget i vejen.

  Nu bliver det op til -10 grader i nat, og jeg håber selvfølgelig at hun klarer den. Hun har mulighed for at løbe meget rundt, masser af mad og så har jeg lagt ekstra med hø til hende. Hun har læ, og legehuset er lavet af træ, men er fint nok i mod storm osv.

  Er der andre ting man kan gøre til næste gang?

 2. Grith on

  Jeg er nysgerrig for at høre om dine kaniner kan forlade haven, altså om du har lukket haven af?

  Mvh. Grith

 3. Grith on

  Jeg er nysgerrig for at høre om dine kaniner kan forlade haven, altså om du har lukket haven helt af?

  Mvh. Grith

 4. Grith on

  Glemte også at spørge om kaninerne graver huller i haven?

  Hvor bor I henne, i fald vi skulle kigge forbi for at se haven?

  Mvh. Grith

 5. Kaninsnak on

  Hej Grith. Både og. Vi er flyttet i nyt hus – så vi skal først i gang her til foråret med igen at lave en kaninvenlig have og sikre den. Pt. har de et areal på ca. 60 m2, men i løbet af april-maj får vi sat det sidste hegn op og en låge, så de kan rende i hele haven igen. Den yngste forlader indhegningen engang imellem. Han løber over i forhaven, og når jeg ser det, så går jeg bare ud og flytter noget af hegnet, hvorefter jeg venter på at han løber tilbage (det gør han i løbet af få minutter) og løber tilbage ind i indhegningen. Nogle gange har han også bare siddet udenfor hegnet og forsøgt at komme ind i indhegningen igen. Han er meget nysgerrig og vil gerne udforske. Det er ret udramatisk, selvom det er irriterende. Vi har dog lært af erfaringer, så alt burde være sikret nu, men det er tydeligt at der en midlertidig indhegning. Jeg glæder mig meget til at de kan komme ud og være i hele haven.

  Om de graver huller i haven…de to, jeg har tilbage nu, graver i krukkerne. De graver ikke pt. i selve haven. men de må godt grave i bedene for at lave en gang. Det er ikke sådan at hele ens have bliver gravet op, så det ligner en muldvarp har været i gang. Jeg synes, at det er til at leve med, rent æstetisk.

  Vi bor i Odense. I må gerne komme forbi, men jeg vil næsten foreslå at det bliver til sommer, når vi har fået anlagt haven helt, så det er lettere at se, hvordan det er med kaniner. Jeg tester denne gang med at lave flere jordbærbede og have urter som bunddække, for at se om det kan tage opmærksomheden fra de stauder, jeg helst ikke vil have bliver spist. Derudover så eksperimenterer jeg med et bed med blomster, som jeg ikke tror, at de vil røre.

 6. Ida on

  Hejsa, Vi har en sød kanin der bor i vores have året rundt. Han har et bur som han selv løber ind og ud af efter behov. Mit spørgsmål går på om man kan lære ham at skide et bestemt sted i haven. Som det er nu styrer han ligesom selv hvor hans toilet er, og det er lige midt i haven, hvor vi går, står, løber og leger. Vi fjerner selvfølgelig lortebunkerne, men han skider bare samme sted igen. Mon der findes en teknik vi kan bruge, som kan lære ham at skide i et af havens hjørner for eksempel? Det ville være lidt mere praktisk, nu vi går sommer og havetid i møde…

 7. Maria on

  Hej,

  Først og fremmest vil jeg lige sige af du er en inspiration for mig!

  Jeg skal til at have to kaniner, og skal til at indrette dens hjem.

  Min oprindelige plan var at de får et kaninbur hver især med dertilhørende løbegård. Det var planen at de skal opholde sig der om natten/dagen, indtil vi kommer hjem fra arbejde og så kan de blive lukket ud på en større del af haven.

  Men nu er jeg blevet inspireret til at hegne hele haven ind(meget stor have) således at det kan fungere som hele deres løbegård. Men kan de godt være “alene” i haven når der ingen er hjemme til at holde øje med dem? Og skal de lukkes ind i buret igen hver aften, og lukkes ud igen om morgenen? Eller kan de selv finde ud af det? I så fald skal de så lige trænes i det først, eller? Jeg får kaninerne når de er henholdvis 11 uger og 8 uger gamle!!

  Jeg ser frem til at høre fra dig! 😀

 8. Kaninsnak on

  Tusind tak :) Jeg er helt flov over at jeg er så dårlig til at opdatere min blog. Jeg har så meget andet at fortælle og billeder at vise, men tiden mangler jo.

  De kan sagtens være alene i haven, selvom I ikke er hjemme. Til at begynde med ville jeg dog nok lige være hos dem, bare lige for at være sikker på at de er trygge ved den store vidde verden. Du kan sagtens lukke dem ind og ud om aftenen – hvis du kan komme til det 😉 Min oprindelige plan var også, at kaninerne skulle indenfor om natten og lukkes ud om dagen. De havde dog en helt anden plan. Det lykkedes mig i 2 dage, så havde de luret mig, og så snart det blev aftentid og de vidste hvad der skulle ske, så var de ikke til at komme i nærheden af. Resten af dagen ville de gerne kæle med mig, men senere løb de fra mig. Jeg kunne bruge en time på at jage rundt efter dem med et net for at forsøge at indfange dem. Hurtigt gik det op for mig, at de simpelthen bare ikke ville ind, og så accepterede jeg det. Og så blev de rolige ved mig igen om aftenen.

  De første 3 år boede vi dog et sted, hvor vi havde soveværelse ud til haven, og jeg sover meget let, så det hjalp mig til at blive rolig ved at have dem gående ude om natten. Det tog lidt tid, men jeg ved at der ikke sker noget. Jeg har altid belysning tændt om natten i haven, selvom det egentlig kun er fordi at jeg bilder mig ind, at det vil de gerne have (at de så sover et helt andet sted i mørket tæller ikke).

  Jeg ville ikke lade så små kaninunger rende frit i haven. De fleste kaniner i den alder er ikke særlig tamme, så du vil ikke få de kælekaniner, du sikkert drømmer om, hvis du ikke har tæt kontakt med dem i begyndelsen. Desuden vil de formentlig – afhængig af temperament – også kunne blive skræmt over at verden er så stor, hvis de er vant til at bo i et bur. Jeg ville selv, hvis det er muligt, lade dem være indekaniner indtil de er kælne og tamme, og evt. at du har lært dem at komme, når du kalder. En helt bette kanin på 8 uger er også meget lille, og er mere udsat. En stor kanin er der ikke mange, der generer, men en lille unge i den størrelse er et let offer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.