Kaniner i løbegården

Det kan godt være at det er hundekoldt udenfor, men det er altså forår i følge kalenderen! Og ligesom vi andre får lyst til at være mere udenfor, nu hvor solen skinner og dagene bliver længere, så har kaninerne også godt af at komme ud. Jeg synes kaniner skal have lov til at rende rundt udenfor, hvis man har muligheden for det. Og her mener jeg ikke standardløbegårde i haven. Dem giver jeg ikke meget for, men det er selvfølgelig bedre end intet. Og alt er bedre end intet, ikke sandt?

Vores have er indhegnet, så kaninerne kan løbe frit i hele haven. Lige i de her dage får de dog kun lov til at være ude i en indhegning. Sandheden er, at de er alt for glade for at være ude, så de er umulige at få ind. Så hvis de kun skal være ude i et par timer og ikke en hel dag, så foretrækker jeg at lukke dem ud i indhegningen hvor de er lette at indfange. På sigt vil jeg dog gerne have, at de kan rende løs altid, men jeg skal lige have fundet på noget.

Kaninernes løbegård

P4041269

Lige nu er det hele temmelig vintertrist at se på. Kaninernes løbegård er i den del af haven, hvor vores krydderurtebed er. Nam, nam 😉 Krydderurter er sunde og flere af dem er brugt som lægeplanter i århundreder på grund af deres helbredende og immunstyrkende egenskaber. Derfor bliver jeg glad når kaninerne tager for sig af urterne. Og bare rolig, hvis man bare har krydderurter nok, så er der rigeligt til både kaniner og mennesker.

Indhegning af løbegården

P4041277

Vi har også katte. Og selvom katte og kaniner går rundt mellem hinanden indenfor, så er de særligt fascineret af hinanden, når der er hegn imellem dem. Det må være den klassiske “græsset er grønnere på den anden side”. Kattene elsker i hvert fald at sidde ved hegnet og kigge ind, og My kommer altid løbende og sætter sig ved hegnet, når kattene kommer. Så sidder de dér og er misundelige på den anden.

Og her er pointen. Det er jo ikke ligefrem et højt hegn, der skiller løbegården fra resten af haven. Alligevel hopper hverken katte ind til kaninerne, og kaniner ikke ud til kattene (og resten af haven). Det er nu ikke fordi kaninerne ikke er eventyrlystne, for det er de. Karl kan godt finde på at løfte hegnet op, så han og My kan stikke af (derfor kassen bag ved hegnet). Men hoppe over gør de ikke.

Selve vores have er indhegnet med pileflet og hønsenet forneden.

Og nej, vi har ikke ræve her. Eller havørne. Eller ulve. Risikoen for rovdyr er der dog altid. Jeg har valgt – omend det ikke er en let beslutning – at jeg hellere vil have at mine kaniner lever et kort og berigende liv end et langt og ensformigt liv. Derfor må mine kaniner godt rende rundt i haven, selvom jeg ikke er der til at holde øje. Desuden mener jeg heller ikke at risikoen for at der sker noget er særlig stor. Det ændrer selvfølgelig ikke på at jeg er pylret alligevel. Indekaniner er også i risiko for at blive brændt inde, stjålet af indbrudstyve osv.

P4041276
P4041261

I læ for sol og regn

Vi har købt et helt almindeligt bur fra en dyrehandel og lavet det om til et hyggeligt sted at søge ly. Det er isoleret og blevet lukket til, der hvor der normalt er tremmer. Derudover har vi lavet 3 udgange – et i bunden og to i siderne. Kaniner føler sig trygge når de har flere udgange.

Indtil videre er sandheden at det kun er kattene, der bruger huset. Måske ved mine kaniner godt, at det for mange andre kaniner er et trist fængsel, så de holder sig langt fra det. Jeg håber på at lære dem at bruge huset til sommer. Så vil det også være lettere for mig at lukke dem ud i haven lidt mere.

 

P4041258

 Hvad med dig?

Kommer dine kaniner ud i haven? Hvor meget plads har de at løbe på? Har du gjort noget særligt for at kaninsikre din haven? Har du nogle gode tips?

4 thoughts on “Kaniner i løbegården

 1. Helene on

  Hej!
  Tak for en meget inspirerende hjemmeside!
  Vi er ved at indrette en stor løbegård til vores to franske væddere. I den forbindelse har jeg et par spørgsmål til dig:
  – har du gode forslag til buske/planter som kan skabe skygge og læ, og som hverken er giftige eller bliver spist til roden??? Jeg beskytter naturligvis stammen, som du har vist på nogle fotos? (Eks. thuja, Cypres, Bambus)
  – kan jeg plante vores store slyngrose (Helene Lykkefund) på ydersiden af løbegården og lade den vokse op ad hegnet, så den kan skabe skygge om sommeren – eller er roser giftige for kaninerne? Rosen bliver ca. 5 meter høj og er stort set uden torne.

  Jeg ser frem til at høre fra dig og følge sommerens gang i din have :-)

 2. Kaninsnak on

  Roser er ikke giftige – desværre. Så ville kaninerne nemlig ikke spise så meget af dem. Du er nødt til at passe godt på din rose i hvert fald. Jeg har også slyngroser på nogle espalierer i haven, og det er kun den, der er beskyttet med hønsenet, der er kommet op. Men roser bliver så let angrebet af alle mulige sygdomme, der gør, at de mister bladene, så jeg tvivler på den store skyggeeffekt. Jeg ville nok hellere sætte tobakspibeplanter. Den spiser kaninerne ikke, og efter 2 år vokser den godt til og danner store, flotte blade, der giver skygge. Vi har 3 styk af dem, men de står et sted, hvor kaninerne ikke vil have dem, så de hakker dem af ved bunden, men det er ikke fordi de spiser dem. De klipper dem bare. Efeu rører de slet ikke overhovedet, så det var også en mulighed.
  Jeg har skrevet til dig i det andet indlæg og anbefalet hassel. Den vokser meget hurtigt, er let at holde nede, og kaninerne elsker den – men hassel er en uovervindelig plante, så den kan godt tåle kanintænder. Det slår mig også nu, at vi har et hyldebær i haven, som kaninerne slet ikke rører. Vi har også surbær, som de heller ikke rører. Men det bliver jo store træer en dag, så det er måske ikke så aktuelt. Men de kan jo holdes nede (ligesom hassel).

 3. Line on

  Hej,Det billede hvor der både er kanin og kat på – hvor er hegnet fra? Jeg har svært ved at finde noget tilsvarende :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.