Ulemper og fordele med kaniner i haven

Jeg elsker at have kaniner gående frit i haven. Og mine kaniner ser også ganske temmelig tilfredse ud. De laver glædeshop dagen lang, er aktiverede på helt naturlig vis og så er de bare i deres helt naturlige element. Jeg skal ikke lyve- der er ulemper ved at have kaniner gående frit i haven. Men det er det værd.

4 kaniner i haven

Jeg har 4 kaniner- 2 hunner og 2 hankaniner. De er netop blevet sammenført, hvilket tog ca. 2 uger. Det er svært at sammenføre kaniner som mine, hvor jeg har meget vægt på naturlig adfærd. Det betyder nemlig, at jeg lader det være op til den enkelte kanin om den ønsker at deltage i sammenføringen eller ej. Det har helt konkret betyder, at der har været dage, hvor mine to ældste kaniner bare ikke har gidet at deltage. De har holdt sig i den anden ende af haven og bare sovet – og håbet på at de to nye spradebasser sikkert ville være væk, når de vågnede fra deres lur. Til gengæld betyder det også, at der ikke er nogen stress forbundet ved sammenføringen.

Lad billederne tale

Jeg havde faktisk ikke troet det, men kaniner elsker lavendler. Det giver jo mening nok, når man tænker over det. Lavendel er jo en krydderurt, og en lægeplante. Så selvfølgelig spiser de den da. Hvis bare de dog lod være… Her er Pippi i gang. Jeg vil lige understrege, at det ikke er kaninernes skyld, at mine lavendler ser sådan ud. Det er en længere historie, men jeg har valgt at klippe dem på den måde lige i år.

P1040375

Pippi og Charlie. Pippi og Charlie kommer indenfor om aftenen og bliver først lukket ud igen om morgenen. Charlie er for lille til at han må være ude uden opsyn (synes jeg). Pippi har desværre lært Charlie, at lavendel smager godt:(

P1040376

 

Her ligger My og sover. My opholder sig meget i og omkring vores nøddebuske. Lige foran ses mine hindbær- og brombærbuske. Det er et under, at de har vokset sig så store nu, for hver eneste gang, at de havde nået en højde på 15 cm, sagde det ‘Haps’. Lige pludselig dog lod de dem gro…det var sikkert ca. samtidig, at de så i stedet kastede sig over mine lavendler.

P1040374

 

Så hvad er ulemperne?

Helt ærligt, så troede jeg at kaninpøller var lig med frodig have og græs. Det er det ikke. Selvom kaninpøller er fantatisk gødning – noget af det bedste.

Kaninkugler i massevis i haven er lig med spyfluer. Så mange, at man nogle gange skulle tro, at det var en minkfarm, vi har i vores baghave. Så jeg går troligt hver aften og samler kaninkugler fra græsplænen og kaster dem ind i bedene. Det generer mig dog ikke, men det generer måske dig? Tænk dig om inden i hvert fald.

Jeg elsker blomsterbede og frodige haver. Friserede haver er ikke mig. Men mine kaniner har et helt andet syn på havearbejde. Det gælder bare om at holde alt nede ved roden, i følge dem. Jeg har brugt rigtig mange penge på at købe planter til vores have. Jeg er gået efter gamle nordiske krydderurter og sunde lægeplanter. For kaninernes skyld og på grund af min egen personlige interesse. Det har også betydet, at min have ikke helt ser ud som jeg havde forestillet mig. Mine røde solhatte er først ved at komme frem nu (midt-juli), fordi jeg har sat hegn omkring dem. Mine sødskærme kommer jeg vist ikke til at se i år, og min kamille skal jeg også kigge langt efter. Men jeg trøster mig med, at mine kaniner strutter af sundhed. Men helt ærligt, selv roser kan de finde på at spise.

Man kan godt have smukke blomsterbede og fritgående kaniner, det skal bare planlægges. Jeg har flyttet rundt i mine bede, og jeg tror, at det vil lykkes mig næste år.

De fantastiske fordele ved fritgående kaniner i haven

Der er intet bedre end kaniner, der er lykkelige og glade. Pippi har nydt udelivet i 2 uger nu, og i går aftes opdagede hun, at hun kan grave. Ren eufori. Det betød en intens ½ time, hvor hun gravede, smed sig og rullede sig i jorden, lavede glædeshop, gravede, smed sig og rullede sig i jorden, lavede glædeshop, gravede, smed sig og rullede sig i jorden, lavede glædeshop…i en uendelighed. Det var ren fryd at se på. Pippi var en indekanin, da jeg overtog hende. Børnenes kanin, der tilbragte al sin tid i et bur. De var blevet trætte af at passe hende, for hun bed.

Jeg elsker at kigge ud i haven og se mine kaniner spæne rundt. Jeg nyder at se dem hoppe rundt side om side med havens fugle. Det giver mig en kæmpe glæde. Jeg bliver glad, når jeg ser dem spise naturens rene råvarer- det giver mere mening at se dem græsse dagen lang og nyde kamille og lavendler end at se dem indenfor spise hø og peberfrugt.

Det bedste er: at mine kaniner kan gøre lige som de er skabt fra naturens side. Alt er på deres præmisser. Jeg kan se, at de trives med det. Hvorfor skulle de ikke også det?

 

7 thoughts on “Ulemper og fordele med kaniner i haven

 1. Iben on

  Hej er dine kaniner neutraliseret eller skiftes i med at have dem ude?

 2. Kaninsnak on

  De er alle sammen neutraliserede. Og sammenført på korrekt vis :) Så ja, de render rundt sammen, sover sammen, soignerer hinanden og giver hinanden tryghed (og laver desværre også ballade sammen, da deres udgravninger af haven er meget koordinerede og et tæt samarbejde 😉 )

 3. Jeanette Byskov Nielsen on

  Hvordan har du hegnet haven ind så de ikke stikker af? Er de også ude om natten?

 4. Kaninsnak on

  De er ude døgnet rundt, ja. Vi har boet 3 steder nu på den måde. Det ene sted kun med 1,2 m hønsenet rundt om (det var en midlertidig bolig, så vi kunne ikke sætte rigtig hegn op), og den første have og nu denne er med pileflethegn og så hønsenet langs kanten. Der er også gravet “ukrudshegn” ned de steder, hvor jeg har vurderet at de ville kunne smutte ud, hvis de var ihærdige nok.

 5. Tea Jensen on

  Inspirerende læsning. Vil gerne gøre noget lign. for vores 3 kaniner. Jeg kunne godt tænke mig at høre noget om, hvordan du har rottesikret dig. Synes det frie kaninliv og rottesikring er lidt svært foreneligt, og jeg vil rigtig gerne lære af andres erfaringer.

  Mvh Tea

 6. Kaninsnak on

  Hej. Ærligt talt, så har jeg ikke gjort noget. Vi har aldrig set nogen tegn på rotter. Måske fordi vi har 2 katte, og hele området er fyldt med katte? Om sommeren fjerner jeg grønt, der ikke er blevet spist. Med hensyn til tørfoderet, så tiltrækker det solsorte og skader, som hopper helt op til terrassedøren nogle gange og spiser af madskålen, men det synes vi egentlig er hyggeligt, og det er ikke hver dag. Så jeg har faktisk ikke nogen gode råd, da vi ikke er rotteplagede.
  Jeg ved ikke om det ville afskrække nogen rotter, men i vinters serverede vi også mad på havebordet (de ville gerne sove deroppe), hvilket måske kan være en *lille* løsning til rotter.

 7. Tea Jensen on

  Tak for svar. Ja, det handler nok mest om at få ryddet foderet væk fra jorden og fodre ‘i højden’ fx på et havebord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.