2 thoughts on “Billeder af haven

 1. Anne on

  Hej Kaninsnak
  Vi har lige fået to udekaniner på 9 mdr(blanding af belgisk kæmpe og fransk vædder) De har været vant til at være udekaniner i løbegård og er det også nu. Vi tænker på at gøre dem til fritgående kaniner. Vi bor på landet og vores 900 m2 store grund er i forvejen hegnet ind med “børnhegn”. det har maskestørrelse 5×10 cm og er 120 cm højt. Vi har i forvejen høns som bliver lukket ud hver morgen og går frit. Vi lukker dog for deres gård hver aften og denne er rovdyrssikret.
  Jeg synes at der er mange der advarer mod at kaninerne nemt kan blive offer for specielt ræven – Hvordan sikre man sine kaniner bedst? Er det nok med vores hegn eller vil det være bedst at lukke kaninerne inde i et rovdyrssikret “anlæg” om natten eller kan de godt klare sig og finde ned i et evt hul eller hus? Vi har i de 5,5 år vi har boet kun set ræven en gang på vores grund og da blev den jaget væk af vores kat! (som også er ude om natten).
  Hvis man skal lukke dem inde hver aften, har du så et bud på hvordan det kunne forgå? Går kaninerne selv tilbage til deres anlæg, hvis man nu fodre dem der med lidt gode urter eller lignende og hvornår på aftenen går de til ro?
  Hvordan vil det være bedst at sikre vores nuværende hegn i bunden? – Så sandsynligheden for at de forvilder sig ud under det er mindst? Vi har en naturgrund uden ikke blomsterbede med blomster/planter som kan være giftige for kaninerne og vores køkkenhave er i forvejen hegnet ind pga hønsene.

  Vi har tænk at lave nogle forskellige huse til dem. Nogle af dem isoleret med flamingo og så godt med hø og halm – vil det være tilstrækkeligt for dem til at kunne holde varmen om vinteren? Hvordan er det bedst med fodring af hø? skal man lave høhække i alle husene eller er det nok med fx to af dem (så de har en høhæk hver)?

  Hvordan er det med at bibeholde kaninernes tamhed når man har dem fritgående – kan der blive problemer i forhold til at de jo har et stort areal at være på og måske kan være være sværere at komme til?

  Er der andre gode råd du kan komme i tanke om, som kunne komme os til gavn i forhold til at give vores kaniner et fritgående kaninliv.

  Jeg ser frem til at høre lidt gode råd fra en der har prøvet det før:-)

  Med venlige hilsener Anne Nielsen

 2. Kaninsnak on

  Hej. Jeg er blevet mor her til sommer, så har været lidt dårlig til at få besvaret kommentarer. Det beklager jeg :)

  Hvis I har høns, der går frit, uden at der kommer en ræv, så ville jeg absolut ikke være bange for ræven. Men man skal selvfølgelig aldrig udelukke at det kan ske. Høns er mere interessante for en ræv end en kanin. Som udgangspunkt ville jeres kaniner være sikre nok i en hule under jorden…MEN…det er de færreste tamkaniner, der er dygtige nok til at bygge ordentlige underjordiske tunneler med rovdyrsikrede udgange. Så hvis I er nervøse for ræven, så ville det ikke være en garanti. Det mest sikre er et anlæg, som de lukkes inde i. Mine lukkes ikke inde for natten. De trækker sig ind på terrassen om natten.

  Med hensyn til at få dem til at gå til ro for natten, så er det svært at sige om jeres kaniner vil gøre det. Jeg har en enkelt af mine kaniner, som ville gøre det (hun vil nemlig gerne indenfor om natten og sove), men de to andre ville ikke gøre det. Jeg har haft et legehus til dem, hvor de kunne trække sig ind og hvile, især om vinteren, men de følte sig tydeligvis lukket inde derinde. Men hvis I fodrer derinde og gør det til en vane at give godbidder i nærheden af anlægget hver aften og langsomt trække dem længere og længere ind, så kan I være heldige, men med erfaring i mine kaniner, så ville det aldrig lykkes. Og at jage dem ind ville være endnu mere umuligt…

  Når du skriver, at I vil sikre bunden, så er det på de 900 m2? Her har jeg sat sådan en plastik-ukrudtskant i jorden, men den går jo ikke særlig langt ned, og så lidt hønsenet, der går lidt ned. Men det sikrer ikke mod at kaninerne kan grave sig ud, blot at de ikke bøjer hegnet op og kan hoppe ud den vej. Udfordringen er jo, at dine kaniner kan begynde at grave midt i haven og dermed grave sig ud. Mine har dog aldrig gjort det. De elsker at grave, men de graver aldrig mere end maks 2 meter og så går de i gang et nyt sted. Og der kommer så meget jord op, at man ikke er i tvivl om at de er i gang. Så I ville kunne nå at stoppe dem og vurdere om hullet skal lukkes. Medmindre I selvfølgelig er på 14 dages ferie. Så skal feriepasserne vide at de skal tjekke haven hver dag.

  Mine kaniner har flamingohuse med hø i. I praksis trækker det nok ind, men de står så beskyttet som det er muligt. De bruger dem faktisk kun til at gå ind i og spise og måske opholde sig kortvarigt. Mine har dog adgang til en overdækket terrasse, hvor jeg lader havemøblerne stå, og så sidder de på stolerne under bordet, hvor de har læ og ikke får kulde nedefra. Derudover har jeg lagt måtter på terrassen, så de kan sidde “lidt varmt”. Det er de glade for. De putter sig opad hinanden, hvis det er rigtig koldt, men ellers har jeg aldrig set tegn på at de fryser. Tværtimod. Desuden kan de løbe rundt, hvis de skal have varmen. Det er det, kaniner gør.

  Ingen af mine kaniner er blevet mindre tamme af at gå frit – ah, en enkelt af dem dog. Hun hopper gerne ind i huset og er meget kælen, men udenfor gider hun ikke og hopper væk. Hun er dog ikke særlig gammel, så det kan ændre sig endnu. Men ellers så kommer mine kaniner løbende, så snart jeg tager i terrassedøren, fordi de er vant til, at jeg hele tiden giver godbidder. Selv den kanin, som aldrig har været tam og som man ikke må røre ved, kommer spænende. Jeg kan sagtens kalde dem til mig på lang afstand, fordi at de ved at så er der godbidder. Så bare vær gavmild med godbidderne hver gang I åbner døren ud til dem 😉

  Andre råd er at plante en masse, som I ved at kaninerne kan lide at spise. Jeg har meget store jordbærbede, så der er blade og bær til kaninerne, men også bær til mig selv. Jeg har krydderurter i et bed, jeg har bindbærbuske, og en meget varieret græsplæne, hvor der vokser meget mere end græs. Mælkebøtter får lov at vokse i bedene (medmindre de bliver alt for store, for så er det jo tegn på at kaninerne alligevel ikke gad spise dem og så ryger de op).

Leave a Reply

Your email address will not be published.