Iceberg farligt for kaniner – fup eller fakta?

Der findes ikke en eneste kaninejer i Danmark, som ikke har kigget på Iceberg-salaten i køleskabet og spurgt sig selv ”Må, må ikke?” Iceberg har længe haft et dårligt ry blandt kaninejere af forskellige grunde, så lad os kigge nærmere på fup og fakta når det gælder Iceberg og kaniner.

1219974_91567754

Fup: Iceberg er giftigt
Lad os bare starte med det samme og konkludere: Iceberg og andre salater indeholder ikke laudanum. Laudanum er et giftigt stof, som kaninejere nogle gange advarer hinanden mod, når der tales om iceberg. Uden grund. Til gengæld findes der lactucin i iceberg og mange andre salater. Lactucin er et stof, der findes i lactucarium. Lactucarium er en mælkeagtig væske, der findes i nogle salatarter, men særligt i Gift-salat (Lactuca virosa). Lactucarium har en mild euforiserende effekt og kan udvindes, så det kan ryges på samme måde som opium. Derfor kaldes stoffet i nogle kredse også for ”salat-opium”.

Iceberg, Lactuca sativa, indeholder ikke stoffet lactucarium, selvom det indeholder stoffet lactucin, som findes i lactucarium. Iceberg er derfor ikke giftigt for kaniner på grund af laudanum eller lactucarium.

Fup og fakta: Iceberg giver dårlig mave
Grundene til at iceberg har fået så dårligt ry er mange.

  • Formentlig var iceberg i mange år det mest oplagte valg, når ens nye kaninunge skulle have grønt for første gang. Iceberg er jo billigt og tilgængeligt hele året. Små kaninunger har sarte maver og mange af dem er smittet med coccidiosis. Et nyt hjem, nyt foder samt coccidiosis har gjort at mange sandsynligvis har oplevet at deres kaninunge fik diarre. Her må Iceberg-salaten altså frikendes.
  • Salat opbevares normalt i køleskabet. Al grønt, der bliver serveret direkte fra køleskabet, kan give maveproblemer. Giver du din kanin vådt salat, som den ikke spiser lige med det samme, er der risiko for at det ligger og bliver slimet. Det giver en risiko for maveproblemer, når kaninen endelig spiser salaten. Her har Iceberg delvis skylden – men ikke mere end andet grønt også har.
  • Sammenhængen mellem Iceberg og evt. dårlig mave skyldes i højere grad pesticideindholdet mere end noget andet. Iceberg – og andre salater – har et meget højt indhold af vand. Derfor er indholdet af sprøjtegifte også markant højere end grønt med et lavere vandindhold. Risikoen for maveproblemer er til stede, når du fodrer din kanin med vandholdigt grønt, der ikke er økologisk eller hjemmedyrket.  Konklusionen er altså, at hvis du giver din kanin økologisk eller hjemmedyrket iceberg er du på den sikre side, men ved konventionelt dyrket iceberg er der risiko for maveproblemer på grund af pesticiderne. Som ved andet vandholdigt grønt.

 

Iceberg-salat til kaniner

Hvornår må du give din kanin Iceberg?

Små mængder af vandholdig grønt er en god kilde til væske, når det er varmt om sommeren. Din kanin skal stadig have adgang til frisk vand, men lidt salat når det er varmest kan også være en god idé.

Indholdet i salat
Salat er ikke bare salat.

Krølsalat indeholder 68 mg calcium og 25 mg fosfor pr 100 g, hvilket giver en dårlig Ca:P-ratio. Iceberg salat har også en dårlig Ca: P med kun 16-22 mg Calcium og 23-26 mg Fosfor per 100 g. Hovedsalat har derimod et fornuftigt Ca: P-forhold på 35-52 mg calcium og 26-39 mg fosfor per 100 g. Det har selvfølgelig ikke den store betydning, hvis du kun giver salat i ny og næ, men pointen er, at salat ikke bare er salt. Næringsindholdet varierer også meget fra salattype til salattype.

Alle salattyper har et vandindhold på 94-95% sammenlignet med agurk på 96%, mælkebøtteblade på 85% og broccoli på 89%. Den største forskel er i fiberindholdet. Salat har et indhold på 0,7% -1% fiber, mens urter, broccoli og kål ligger mellem 2% og 3,3%. Græs består af 3% fibre og 80% vand. Når du giver din kanin salat giver du derfor reelt set bare lidt vand. Der er ikke meget næring i et salathoved. Til gengæld kan det være godt at give kaniner salat, når det er hedebølge.

One thought on “Iceberg farligt for kaniner – fup eller fakta?

Leave a Reply

Your email address will not be published.