Undgå at kaninerne æder hele haven

Hvad skal jeg gøre for at kaninerne ikke spiser alle mine blomster i år? Ja, det er altså virkelig det store spørgsmål i mit liv for tiden. Jeg vil gennemgå de forslag, der er omkring på nettet, og skrive her om de har virket eller ej.

Planen med dette indlæg er altså at opdatere det løbende. Jeg håber på, at det ikke bliver nødvendigt, og at det første løsningsforslag bare virker…men kaniner er altså virkelig skadedyr, så jeg tvivler at jeg kan være så heldig. Jeg tror ikke engang, at det bliver nødvendigt at bruge græsslåmaskinen i år. På den måde har det jo også sine fordele 😉 Og vi skal heller ikke glemme, at det er fantastisk at have fritgående udekaniner, så jeg ville absolut ikke undvære det. Men jeg skal bare have fundet en løsning, så visse bede kan være i fred.

Jeg har ikke tænkt mig at teste forslagene i denne rækkefølge. Det kommer an på, hvad jeg lige er i humør til at kaste mig ud i.

Hjortetaksolie

Tese: Hjortetaksolie stinker rigtig kraftigt og siges at kunne holde katte, hunde og skadedyr væk fra ens have. Hjortetaksolie kan købes i Matas.

Testet: Ja. Jeg har smurt det på nogle træer, som kaninerne spiste, og her ser det ud til at have virket. Derudover hældte jeg det ud i mit staudebed, hvilket ikke har virket. Det stinker ellers rigeligt, så det er ikke fordi, at olien er regnet væk. Både katte og kaniner var i bedet få minutter efter, at jeg hældte olien ud. Så nej, hjortetaksolie hældt i et bed virker ikke.

Hvidløg

Tese: Hvidløg siges at have en afskrækkende virkning på de fleste dyr pga. lugten Hvidløgspulver bruges bl.a. også til hunde og katte for at holde lopper væk, så der er måske noget om det. Jeg vil forsøge at plante hvidløg hele vejen rundt som en krans om bedet og samtidig smide en masse hvidløgsfed ud i bedet.

Testet: Ikke endnu.

Katte- og hundelorte

Tese: Kaniner kan ikke lide lugten af rovdyr og vil derfor holde sig væk fra et område, hvor et rovdyr har besørget. Hmm, måske virker det på vildkaniner. Jeg tror ikke på den. Mine kaniner går sammen med vores katte, så jeg tvivler på, at de vil holde sig fra et bed, fordi en af kattene har besørget dér. Desuden så er jeg da ret sikker på, at jeg har set den ene af kattene besørge i det pågældende bed. Men vi gør et forsøg.

Testet: Ikke endnu.

Blodmel

Tese: Blodmel er tørret blod, som smøres på træer og buske, som f.eks hjorte og harer ikke må spise. Lugten af blod og mord skulle virke afskrækkende på de fleste dyr. Jeg tror, at det er lidt det samme som hjortetaksolie. Blodmel  et organisk gødnings- og jordforbedringsmiddel og købes derfor på planteskolerne. Hvis det virker er det jo en win-win situation, for det er også godt for bedet. Jeg tror måske, at det er en af de ting, jeg vil prøve først.

Testet:  Ja. I lang tid troede jeg faktisk, at jeg havde fundet en vinder. Jeg vil heller ikke udelukke, at blodmel i store mængder måske kan virke. Det stinker heldigvis ikke ligesom hjortetaksolie, som haven stadig lugter af 5-6 uger efter, men det har altså desværre ikke den effekt, som det siges at have på hjorte og harer.

Gå-væk-hund

Tese: Gå-væk-hund fungerer ligesom blodmel og hjortekasolie. Lugten skal skræmme dyret væk fra. Det er uskadeligt at indtage og biologisk nedbrydeligt.

Testet: Ja. Det lugter virkelig stærkt af noget syrligt, ligesom citron, og det sved i mine øjne, da jeg hældte det ud. Igen, troede jeg, at jeg havde fundet et mirakelmiddel. Men der gik ikke mere end et par timer, så sad Karl midt i det. Jeg forstår det ikke, for det er virkelig en skarp lugt, der går lige i slimhinderne. Men ikke hos de uovervindelige kaniner åbenbart.

Planter, som kaniner ikke spiser

Tese: Jeg kunne også bare acceptere, at jeg har valgt at have fritgående kaniner i haven og plante efter det. University of Illionois har lavet en liste over planter, som kaniner og hjorte spiser mindst af

Jeg elsker vinca, så dem kunne jeg sagtens plante, men helt ærligt, så er det godt nok et ringe udvalg af stauder, man kan plante, som kaniner ikke spiser 😀

Der er dog langt flere ideer til planter, som kaniner ikke spiser her.

Jeg har nu faktisk også en del andre stauder, som jeg kan tilføje. Jeg må lave en liste til sommer over de stauder og buske, man kan plante i den kaninvenlige have i Danmark, og som man kan have i fred.

Update

5. april 2014

Jeg har kastet håndklædet i ringen. Måske findes der ikke noget mirakelmiddel derude, som kan få kaninerne til at holde sig fra et bestemt bed? Jeg har valgt at sætte hønsenet rundt om det ene bed, som jeg er øm over, og det fungerer helt efter bogen. Jeg er ikke så bekymret for resten af haven, så måske er det kompromiset. Det fungerer faktisk rigtig godt. Nogle gange er løsningen ikke så kompliceret.

hegn

Man kan faktisk ikke se det. Og stauderne vil jo vokse hurtigt til og dække det. Voila.

7 thoughts on “Undgå at kaninerne æder hele haven

 1. Helene on

  Hej.
  Tak for en rigtig inspirerende hjemmeside. Jeg har ikke kunnet finde dine kontaktoplysninger, så jeg skriver til dig her…
  Vi er ved at indrette en løbegård til vores kommende Franske Væddere på ca. 30 kvm. Vi vil gerne plante nogle buske/planter som kan skabe skygge og læ. Hvilke kan du anbefale, som ikke bliver spist til roden? (har umiddelbart disse i tankerne: bambus, kirsebærlaurbær, thuja , cypres). Evt med beskyttelse i form af hønsenet på den nederste halve meter.
  Håber du kan hjælpe!

  Med venlig hilsen
  Helene

 2. Kaninsnak on

  Hej Helene. Hvor hyggeligt :) Jeg har faktisk ikke erfaring med nogle af de buske, du nævner. Jeg er dog ret overbevist om at ingen af dem vil have en kanins interesse – muligvis bortset fra bambus. Jeg har selv forgæves forsøgt at sætte elefantgræs, og det fik aldrig en chance for at komme op. Dog har jeg en masse forskellige græsser stående, og dem rører de ikke. Jeg vil til enhver tid anbefale en hasselnød og pil, men de tager selvfølgelig tid før de kommer op, hvor de kan tåle at blive spist lidt af. Men dem er jeg – og kaninerne – virkelig begejstrede for! Jeg har kirsebærlaurbær i forhaven og jeg tager gerne en gren hen til dem og ser om de spiser den, hvis du vil have mig til at teste? Vi har kristtorntræ og -busk i haven, og det rører de ikke. De napser lidt, men det virker mere som tidsfordriv og ikke fordi, at de som sådan kan lide det. Det står stedsegrønt året rundt. Men det er jo ikke en busk, man sætter sig under for skygge og læ. Det er en cypres og bambus vel egentlig heller ikke. Særligt Pippi er rigtig glad for at trække i ly i en grenbunke. Sådan én kan man jo altid selv lave ganske let :)

 3. Kaninsnak on

  Hvilke stauder har du i tankerne? Kaniner kan tåle en hel del giftige planter, som andre dyr ikke kan tåle.

 4. Anonymous on

  Jeg har samme problem med min kanin. Der er en plante, den ikke spiser – vintergæk

 5. Vibeke timmermann on

  Hej,
  Åh hvor er de skønne de fritgående kaniner! Elsker at vores går i hele hAven, men… Er så træt af han æder alt og faldt interesseret over din side. Har du mon fundet på nogen løsning andet end indhegning ???
  Vh Vibeke

 6. Kaninsnak on

  Indhegningen fungerer faktisk så godt, at jeg ikke har prøvet med andet. Jeg sætter et lavt grønt hønsenet rundt om, som hurtigt bliver usynligt, når blomsterne vokser op. I vores nye have vil jeg til at eksperimentere lidt mere med at sætte planter, jeg ved, at kaniner ikke spiser kombineret med planter, de godt må spise.

Leave a Reply

Your email address will not be published.