Derfor er mine kaniner fritgående udekaniner

Oprindeligt hed dette indlæg “huskaniner vs. udekaniner”, fordi jeg blev provokeret af ikke-kaninejeres bedrevidende input til hvordan kaniner trives bedst. Mit indlæg gik på, at der er fordele og ulemper ved begge. Men det vil jeg slet ikke gå ind i længere. Man må vælge det, der passer bedst til ens egne kaniner.

Så nu handler indlægget om hvorfor JEG har valgt at have fritgående udekaniner.

Da mine kaniner blev udekaniner

Jeg har haft huskaniner i en del år. De har rendt frit indenfor i huset, sovet i sofaen og i lænestolene og været en vigtig del af familielivet indenfor. De har aldrig været lukket i bur eller indhegning.

Jeg åbnede mit hjem for en kanin, som andre ikke ville have. My var 4 måneder, da jeg hentede hende, og hun levede i en garage sammen med sin mor i et lille bur. Begge kaniner var hunderæde. Jeg forsøgte og jeg kæmpede for at få hende til at trives ligesom mine andre kaniner indenfor, men det lykkedes ikke. Jeg var flere gange ved at bestille tid til en aflivning af My, for det var så tydeligt, at hun ikke havde det godt. Det var intet liv at være så bange for alting og ikke turde bevæge sig. I et sidste desperat forsøg, satte jeg hende ud i haven for at se, hvordan hun ville reagere på dette. Og hun livede øjeblikkeligt op. Det var den vildeste forvandling.

Så planen var, at kaninerne kunne være ude om dagen i løbet af sommeren. Men den plan blev hurtigt ødelagt, da jeg slet ikke kunne få dem ind igen. Så blev planen, at de kunne være ude 24-7 om sommeren, men at de skulle ind for vinteren…men som efteråret nærmede sig, kunne jeg se, at kaninerne trivedes på en helt anden måde udenfor end de nogensinde havde gjort indenfor, så jeg kunne ikke gøre det. Jeg har aldrig set dem så glade, aktive og livlige siden de kom ud…

Mine bekymringer

Lad os da være ærlige. Det er jo ikke ren idyl at have udekaniner. Der kan komme rovdyr, selvom risikoen er lille. Uanset hvor rationel en holdning, jeg har til rovdyr, så er jeg stadig bekymret for, at der skal ske noget en nat, vi er på ferie. Mine bekymringer er større end da jeg havde indekaniner, selvom jeg også altid var bekymret dengang. Da de var indekaniner, var jeg bekymret for, at huset skulle brænde, mens jeg ikke var hjemme, eller at jeg skulle dø i et trafikuheld og de ville sulte ihjel…den frygt er jeg sluppet af med nu.

Hvis en af mine kaniner får diarre, så kan jeg ikke opdage det lige så hurtigt, som jeg ville indenfor. Hvordan skulle jeg det? Jeg har 4 kaniner, der render frit i haven. Jeg kan ikke inspicere hver eneste område af haven dagligt for at tjekke deres afføring.

Kaniner i haven

Tandproblemer? Jeg har ikke mulighed for at tjekke om en kanins spisevaner ændrer sig. Jeg er nødt til at tage kaninerne til dyrlæge hver halve år og få dem tjekket igennem.

Jeg kender selvfølgelig mine kaniner godt, og jeg tjekker til dem flere gange om dagen (jeg arbejder 100% hjemmefra, så jeg bruger en stor del af min tid på at observere dem), men alligevel så tilbringer jeg jo ikke nær så meget tid med dem, som hvis jeg gik op af dem.

Kaniner i haven

Udekaniner er ikke kælekaniner. Jeg går da ud og nusser med dem, men det er slet ikke samme samhørighed man har til en kanin udenfor som en, der går rundt indenfor. Det er sandheden. Jeg føler, at jeg har givet afkald på mine kaniner ved at lukke dem ud i haven. Jeg jubler hver gang en af dem hopper indenfor og tilbringer et par timer under spisebordet. Så har jeg en kort følelse af at have kælekaniner igen.

Fordele ved udekaniner

Okay, selvfølgelig er der fordele. Mange endda. Ellers ville mine kaniner jo ikke komme ud. Jeg har altid ladet mine kaniner rende frit indenfor som ægte huskaniner, men jeg kan alligevel se, at de er aktiverede og sunde på en helt anden måde nu. De har fået muskler, som jeg ikke troede kaniner kunne have. De er små tunge muskelbundter, der løber og laver glædespring hver eneste dag. De er aktive. De græsser dagen lang, hvilket er naturligt for dem. Som huskaniner, syntes jeg, at de trivedes, men de er langt mere aktive nu – før sov de meget.

Kaniner i haven

De får frisk græs og ikke hø, hvilket er langt bedre for deres fordøjelsessystem. Deres pøller – som ligger spredt over hele græsplænen – er perfekte eksempler på sund afføring. Jeg kan se, at de nyder livet, når de ligger og flader ud midt i det hele. Det er rart at se dem i deres rette element og at de har friheden.

Savner jeg at have huskaniner?

JA! Åh, hvor jeg savner det. Jeg elsker at kigge ud af vinduet og se mine glade kaniner hoppe rundt. Men jeg savner nu også at have kaniner som kæledyr. For kaniner er bare skønne kæledyr.

indekaniner

Der er intet som skønt som at bo med en kanin. En kanin, der hopper op i sengen for at putte med dig, som følger dig rundt i huset, og hvis snorken giver en beroligende lyd om eftermiddagen. Jeg elsker det. Kaniner er de bedste kæledyr.

indekaniner

Hvad ville kaninerne vælge?

Jeg ville ønske, at mine boede indenfor. Til gengæld nyder de livet udenfor meget mere end de nød indelivet. De har selv valgt at være udenfor. Som jeg fortalte kort foroven, så blev de udekaniner på grund af My, og det var aldrig meningen, at de skulle leve hele deres liv udenfor. Men sådan blev det.

My trivedes ikke indenfor. Derfor satte jeg dem alle ud på en prøve. Og de elskede det. I en uge jagtede jeg dem rundt i timevis på at få dem ind om aftenen. De ville slet ikke i nærheden af mig, så snart de kom ud. Heller ikke selvom de var super kælne og tamme indenfor. Indenfor var alt normalt, men udenfor løb de, hvis jeg kom indenfor 1 meter af dem. Tydeligvis ville de ikke fanges.

Jeg blev træt i løbet af den uge, at bruge 2-3 timer af min aftenen på at forsøge at fange dem. Så jeg lod dem være ude om natten (eller snarere, jeg var nødt til det, for jeg kunne ikke få fat i dem). Efter et par dage, hvor jeg ikke havde forsøgt at få dem ind, så lod de mig igen komme hen til dem og ville gerne lade sig kæle og snakke med mig. Det var tydeligt, at de havde gjort alt hvad de kunne for at undgå at komme ind. Fordi de hellere ville være ude. Da de først mærkede, at jeg lod dem være ude, så slappede de af igen. Så jeg tænkte, at de da godt måtte være ude for sommeren, men så skulle de også komme ind til efteråret. Men det skete aldrig. Det var for tydeligt, at de aldrig ville kunne trives i samme grad indenfor, som de gør udenfor.

Se bare her:

Leave a Reply

Your email address will not be published.