Burkaniner og forsøgskaniner

Vi hører det tit. Forsøgskaniner har det slemt. Det er jeg slet ikke i tvivl om, men så enkelt kan det ikke gøres op. Jeg er på alle måder imod forsøgsdyr uanset hvad formålet er, men jeg vil vove den påstand at rigtig mange kælekaniner har det lige så slemt eller værre. Endda uden grund.

Alt for mange kaninejere sætter sig slet ikke ind i hvad kaninen er for et dyr. Det gælder både opdrættere, der har haft kaniner de sidste 30 år, men endnu ikke har kigget i en fagbog om kaniner eller læst en videnskabelig artikel, til familien, der synes børnene skal have et nuttet kæledyr. Derfor ender alt, alt for mange kaniner med at hensygne i små bure. Et endeløst kedeligt liv, hvor hverken de sociale behov, de fysiske behov og de mentale behov tilgodeses.

Kaniner er sociale dyr, der har brug for en anden kanins selskab. De er aktive dyr, der har brug for meget plads at bevæge sig på. De er intelligente dyr, der har brug for at være beskæftiget. Ingen af de behov kan tilgodeses i et bur.

Her ses hvordan forsøgskaniner bliver stimuleret

Her ses hvordan en gennemsnitlig kælekanin lever

kaninbur

 

Jeg er absolut modstander af forsøgsdyr, som sagt, men jeg er i højere grad modstander af burkaniner. Forsøgsdyr tjener i det mindste et (tvivlsomt) formål, burkaniner er bare dyremishandling uden formål.

Leave a Reply

Your email address will not be published.