Fyld haven med basilikum – gratis

Ja, næsten gratis da. For kun 20 kr. Og nej, det er ikke basilikum-frø fra Ebay, selvom jeg er blevet meget grebet af at købe frø derfra – og basilikum er en rigtig let krydderurt at så. Men det her er skam et andet smart lille trick til at få rigtig mange planter basilikum i haven, som kaninerne kan smovse sig i. Og bedre end frø for de mere utålmodige.

Basilikum er nemlig noget af det letteste at få til at formere sig ved stikling. Du køber en økologisk basilikum til 20 kr (den skal være økologisk for at den bedre kan klare sig i haven) i Føtex, Kvickly eller hvor du nu er. Du kan så dele din basilikum, som med stor sandsynlighed består af 12 små planter, som du så sætter i hver sin potte og får til at gro – men du kan også lave stiklinger af din basilikum.

Basil-Basilico-Ocimum_basilicum-albahaca

Vil du have et duftende urtebed med basilikum, så kan du let få det. Klip et sideskud med to bladpar uden blomst og nip derefter de nederste blade af tre mm. fra stilken.  Stik dem i fugtig så- og priklejord, så kun det øverste bladpar er synlige. Eventuelt kan du lægge lidt grus i bunden af potten, så der er godt dræn. Sæt en hvid plastpose henover og sørg
for at stiklingerne ikke står i direkte sollys. De vil hurtigt sætte rødder.

Jeg er er i fuld gang. Jeg ved ikke helt hvor jeg skal sætte mine basilikumplanter henne, for lad os nu bare være realistiske – de ryger jo med det samme 😉 Men jeg har en plan om at sætte noget rundt om, så de ikke kan spise planten helt ned. To be continued!

14 thoughts on “Fyld haven med basilikum – gratis

 1. Kristina on

  Hej Ursula

  Jeg faldt tilfældigt over din side, da jeg på Google søgte på “frie kaniner”. Hvor er det skønt at se, at du er kaninejer på kaninernes præmisser.

  Vi har selv dejlige Bertram, som er en fransk vædder. Han er udekanin, der om natten bor i et stort hønsehus med løbegård, og om dagen er fritgående havekanin. Jeg har ofte overvejet, om han skulle have adgang til at være i haven hele tiden, men har været lidt bekymret mht rovdyr osv, men efter at have læst på din side, kan jeg se,at det sagtens kan lade sig gøre.

  En anden tanke, vi har, er at få en kanin mere som selskab til Bertram. Jeg er imidlertid lidt usikker på, om det kan lade sig gøre, da haven og hønsehuset jo er hans territorium – vil han kunne acceptere, at en anden flytter ind, eller er vi nødt til at anskaffe os et hus mere, som den anden kanin kan få som sit eget? Som det er nu, har Bertram og vores to hunde utrolig meget fornøjelse af hinanden, men vil han kunne acceptere en anden kanin? Hvis vi vælger at anskaffe os en kanin mere, vil Bertram selvfølgelig skulle neutraliseres, men skal den anden kanin også det, hvis det er en hunkanin?

  Jeg håber, du vil tage dig tid til at svare på alle mine spørgsmål :)

  De bedste hilsner
  Kristina

 2. Kaninsnak on

  Hyggeligt at du kiggede forbi – det er rart at “hilse” på ligesindede. Jeg har så mange planlagte indlæg, men jeg kommer fra det hele tiden.

  Kaniner er territoriale, men slet ikke på den måde, som det nogle gange bliver blæst op til. Ellers ville de jo ikke kunne leve i kolonier, eller finde sammen med deres mager. De er jo også nødt til at få nye kaniner ind i kolonien for at undgå indavl. Kaniner er sociale dyr. Deres territoriale adfærd kommer allermest til syne, når de holdes i små bure – og helt ærligt, hvilket dyr ville ikke reagere aggressivt, hvis de levede på så lidt plads og en fremmed blev smidt ind til dem? Hvis Bertram bliver kastreret, og I anskaffer jer en hunkanin, der er steriliseret, så vil de elske hinanden. Men hun skal også være steriliseret, for ellers vil hun hele tiden døje med falsk drægtighed, og hun vil blive pirrelig over for jer og ham. Det vil ikke gå godt. Du kan læse mere om det her: http://www.kaninhaandbogen.dk/kaniner-som-kaeledyr/neutralisering-af-kaniner/

  Jeg har selv lige anskaffet mig en hankanin på 6 år, som jeg har fået kastreret. Han har aldrig mødt en anden kanin før, og han havde meget svært ved at styre sin begejstring den første 1½ uge og rendte ihærdigt rundt efter de dejlige kanindamer. Hans kaninsprog var ret dårligt :) Men nu er der heldigvis kommet ro på ham, selvom han stadig har lidt svært ved at lære, hvordan man skal kommme i rigtig kontakt med hunkønnet. Men de går fint sammen. Jeg ved ikke hvor gammel Bertram er, men hvis han ikke har set en anden kanin før og pludselig bliver præsenteret for en sød hunkanin (som tilmed er intakt), så kan han nok godt virke lidt overvældende. Men så længe hun har plads til at løbe væk fra ham og evt. hoppe op på nogle kasser indtil de lige har lært hinanden, så skal de nok blive hurtigt venner.

  Mht. hønsehuset så kan de sagtens bo der begge. I begyndelsen – indtil de er blevet venner og han ikke vil forsøge at parre sig med hende hele tiden – så skal de nok ikke lukkes ind i hønsehuset sammen om aftenen. Det kan være, at de ender i en slåskamp, fordi han bliver for anmassende og hun ikke har mulighed for at trække sig væk. Kan I evt. tage hende ind om natten?

 3. Kristina on

  Hej igen Ursula!
  Vi er nu kommet lidt videre i processen med at finde en mage til Bertram. Vi har i dag købt et stort kaninhus med tilhørende løbegård, som vi bygger sammen med Bertrams hus. Så vil de kunne have hver deres territorium, og hvis de så bliver rigtig gode venner, kan vi lave hul imellem husene, så de kan være sammen hele tiden, også om natten, hvor de jo er lukket i husene.
  Bertram er 2,5 år, og vi vil få ham kastreret hurtigst muligt. Egentlig vil vi helst have en voksen hunkanin til ham, men det er svært at finde, så er lidt i tvivl om hvordan vi skal håndtere det, hvis vi får en unge. Vil de kunne acceptere hinanden, selvom vi bare har valgt hende for ham? Han er jo voldsomt meget større end hende til at starte med. Desuden vil der jo gå et stykke tid, før vi kan få hende steriliseret (mener de skal være 4-6 måneder). Pyh, det er svært, vi vil jo bare gerne gøre det bedste for vores søde basse :)
  Mvh Kristina

 4. Kaninsnak on

  Sørg endelig for at bygge det hele lidt “for stort” – kaniner trives bedst med meget plads, så jo mere, jo bedre. Min 9 m2 per kanin i følge Dyrenes Beskyttelse :) De skal skam nok hurtigt blive venner. Det skal I slet ikke være bekymrede ved. En kaninunge er også fint – vær bare sikre på, at det er en hunkanin. Han vil helt sikkert blive glad for en hunkanin, uanset hvad. Det vigtigste er sådan set bare, at de har rigeligt med plads, så skal de nok selv finde ud af det. Plads er nøgleordet, hvis man vil den rigtige lette sammenføring, og ellers er det fint som I gør med et trådnet imellem (det er specielt godt med voksne kaniner af samme køn, som lige skal vænne sig til hinanden, eller meget parringslystne hankaniner, der lige skal dampe lidt af), men helt ærligt så vil det ikke tage mere end 2-3 dage at få dem til at blive venner. Hvis de ikke kan interagere naturligt – og Bertram lige kan få vist hvor lækker en hankanin han er – på grund af for lidt plads, I stopper sammenføringen eller de ikke kan komme til hinanden så kan det godt trække ud. Det skal nok gå :) Hunkaniner kan steriliseres, så snart de er 4 måneder/vejer 1 kg. Selvfølgelig er det godt, hvis han er alt for parringslysten, og jeres kanin er en lille unge, der er uvant med det hele og ikke tør sige fra, at I adskiller dem med trådnet til hun er blevet lidt større. Men det kan I bedst selv vurdere – det er ikke sikkert, at hun dufter af noget som helst, der trigger ham.

 5. Kristina on

  Tak for hurtigt svar – dejligt at få gode råd fra en med mere erfaring end mig :)
  Betyder det så, at vi godt kan lade dem møde hinanden allerede før hun er steriliseret, hvis bare han er kastreret? Hunnen er jo kun 8 uger, når vi får hende?

 6. Kaninsnak on

  Altså hun skal jo steriliseres – og hvis I gør det når hun er ca. 4 måneder, så vil I ikke få nogle problemer, for så bliver hun fikset, før hun når at blive kønsmoden og kan blive falsk drægtig.

 7. Kristina on

  Ja, vi vil selvfølgelig få hende steriliseret så snart hun er gammel nok til det, men var mere spørgsmålet, om de så slet ikke må være i haven samtidigt (uden bur imellem) indtil da? Jeg synes jo det bedste må være at de bliver introduceret for hinanden så tidligt som muligt, og mens hun er så ung som muligt. Men ved heller ikke om det vil være at foretrække at få en voksen hunkanin i stedet?

 8. Kaninsnak on

  Jo, det skulle der ikke være noget til hindring for at de er. Jeg ville absolut også sammenføre dem med det samme. Kaniner kan altså godt lide hinanden, uanset hvad nogle påstår. Og det er slet ikke så kompliceret. Det eneste I kan opleve er, at jeres hankanin er for ivrig de første par, og så skal I lige holde øje med ham til han lige slapper lidt af omkring hende og ikke tror, at han har fået sig en oppustelig parringsdukke. Nogle hankaniner opfører sig mere pænt end andre når de møder en hunkanin, men under alle omstændigheder så går det over i løbet af et par dage.

 9. Jeanette on

  Hej ursula. Jeg har ledt og ledt efter sider/steder der kender til kaniner. Elsker kaniner og måske køber kaniner. Jeg kan se du er en rigtig kanin elsker :) og spørger nu derfor om du på nogen måde kan hjælpe mig. Jeg skal af med min kanin. Men jeg kan ikke bærer at jeg ikke ved hvilket liv han får det nye sted. Min kanin er en fritgående indekanin, og 100 % tam. Han er super kælen og render efter os rundt i huset. Lægger sig på en når man sætter sig på gulvet ovs. Vi skal desværre af med ham. Men hvor? Kan du hjælpe mig? Aner ikke hvor jeg skal henvende mig, så jeg er sikker på han får et dejligt liv. Hvor jeanette

 10. Kaninsnak on

  Hej Jeanette,
  Hvis han er så tam en indekanin (er han også kastreret?), så bliver det intet problem at få et nyt hjem til ham, tror jeg. Hvis du opretter ham på Kaninhåndbogen – http://www.kaninhaandbogen.dk/markedsplads/lav-annonce/ og lige sender en besked, så kan vi poste ham på Facebook (her er du dog nødt til at screene, hvis der er nogen, der melder sig). Ellers kan du kontakte Marie-Louise fra Guldborgsund Kaninhjem. Hun videreformidler kaniner, og hun er oprigtig glad for kaniner, så du kan være tryg ved hende. Du kontakter hende via Facebook.

 11. Jeanette on

  Hej igen.
  Tusind tak for svar. Det vil jeg prøve. Jeg er bare så bange for at dem der får ham, måske sætter ham i bur, for det kan han altså ikke li :/ men mange tak for svar.
  Vh jeanette

 12. Kaninsnak on

  Det forstår jeg godt. Jeg kan desværre ikke selv tage ham, da jeg netop lige har fået ny hankanin. Marie-Louise går meget langt for sine plejekaniner – jeg måtte selv på et tidspunkt omplacere en kanin, og hun tog ham ind. Han kunne heller ikke være i bur (begyndte at bide i sig selv, hvis han bare kortvarigt blev lukket inde) og hun gjorde så utrolig mange krumpspring for ham for at få ham til at trives hos hende. Hun har et hjerte af guld – og du kan jo aftale med hende, at du også er inde over, hvem han videreformidles til.

 13. Jeanette on

  Okay. Det lyder rigtig godt. Hende vil jeg prøve at kontakte. Tak for din tid, og tillykke med den nye han :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.